G7 framstår som en allt mindre relevant rikemansklubb, säger kritiker. En klubb som bara representerar en tiondel av jordens befolkning och 30 procent av världsproduktionen. |
Samtidigt enades G7-mötet de om att stärka ”samordningen” med Moskva. (I dagarna infördes nya amerikanska sanktioner mot Ryssland.)
Den franske presidenten Emmanuel Macron sa att det skulle vara ett ”strategiskt misstag” att återvända till G8- formatet utan att situationen i Ukraina ”lösts”. En inbjudan till Ryssland utan några villkor skulle enligt Macron kunna uppfattas som en svaghet hos de sju, dvs. deras prestige går före.
Även Angela Merkel stödde linjen att hålla Ryssland utanför ett tag till.
En talesman för den ryska presidenten, Dmitrij Peskov, sa att återupprättandet av G8 inte var ett mål i sig för Moskva, men han lovade att en eventuell inbjudan skulle tas under övervägande.
Group of Seven (G7) är en sammanslutning av industrialiserade länder som förenar Storbritannien, Tyskland, Italien, Kanada, USA, Frankrike och Japan. 1997 döptes det till gruppen av åtta (G8) efter att Ryssland anslöt sig till klubben. 2014 beslutade västländerna att återvända till G7-formatet i kölvattnet av utvecklingen i Ukraina och försämringen av förbindelserna med Ryssland.
Samtidigt konstaterade experter som intervjuats av Izvestija att Väst behöver Ryssland mer än Moskva behöver medlemskap i G-klubben.
Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften Russia in Global Affairs, anser att det nya tonläget i G7 beror på dess önskan att förhindra ytterligare närmande mellan Ryssland och Kina.
En diplomatkälla intervjuad av TASS påpekar också att G7-ledarnas uppmjukning till Ryssland beror på konkurrensen med G20, som framstår som ett mycket mer relevant forum.
G7-ländernas sammanlagda BNP sjunkit från 50 procent till 30 procent av den globala BNP under de senaste 30 åren. Dessutom svarar befolkningen i G7-länderna för bara tio procent av den globala befolkningen.
G7-gruppen är samtidigt invecklad i bittra inre motsättningar. ”I en sådan miljö måste G7 hitta sätt att stärka sina positioner och normalisera förbindelserna med Ryssland på samma gång. Så det ser ut som ett klokt förslag att gå mot återupptagandet av G8-formatet”, konstaterade diplomaten.
rbc.ru 25/8, tass 22 och 23/8
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar